****************************

klubovna

Heřmanka

Heřmanova 9a

Praha 7

17000

tel: 241407582

Provozní doba:

Po-Ne:

Smluvní J

10,00 – 22,00 hodin

(provozní doba je v záběhu a je možno ji přizpůsobovat dle přání hostů.)

 

 

Heřman z Bubna , náš patron,

(+ 1602), český šlechtic a cestovatel, proslul chovem lvů, které si přivezl z cest. Spolu s Janem Žižkou z Trocnova a Vlastou vyobrazen na trojici domů v ulici Dukelských hrdinů, Heřmanova malba je na domě 42/563

*******************************

 

 

Zelené a bílé sypané ochucené čaje:

 

1/Kouzelný slon:

Složení:zelený čaj, kousky papaye, karotkové vločky, slunečnicové květy, květy slézu, jemná ovocná a  vanilková příchuť.

 

2/Kaštan & kaktus:

Složení: zelený čaj orange pekoe, bílý čaj, kousky manga, pomerančové květy, květy kaktusu, příchuť.

 

3/Čaj štěstí

Složení: zelený čaj, cukroví motýli, osmanthové květy, růžové a slunečnicové okvětní lístky, květy chrpy, příchuť ( broskev-lesní ovoce-bergamot).

 

4/Green Earl Grey:

Složení: zelený čaj (Sencha) s příchutí bergamotu.

 

5/Elixír života:

Složení: zelený čaj, cukrové banánky, pražené mandle,pyl z medovníku meduňkolistého, karotkové vločky, santalové dřevo, příchuť turecký med a banán.

 

6/China jasmín s květy:

Složení: Jemný zelený čaj, jasmínový květ. Tato směs má jemnou chuť, ale výraznou jasmínovou vůni. Nádherně sladěný čaj.

 

7/Brusinka & lesní ovoce:

Složení: zelený čaj, brusinky, světlice barvířská, růžové plátky, příchuť./neměli bychom opomenout velice pozitivní účinek /léčebný i preventivní/ brusinky na močové cesty/

 

8/Aloe Vera & borůvka:

Složení: zelený čaj, kousky papaye, vitaminový mix s Aloe Vera, řasou Spirulina,květy vřesu, příchuť.

 

9/Citron & zázvor:

Složení: voňavý zelený čaj, kousky zázvoru a citronu, citronový granulát, příchuť (zázvor, citron).

 

10/Zelený skřítek:

Složení: zelený čaj, slunečnice, chrpa, růžové plátky, příchuť (mango, cherimoya, bergamot).

 

 

11/Pai Mu Tan Orange:

Složení : Bílý čaj Pai Mu Tan, pomerančové vločky, pomerančové kousky, pomerančová kůra, pomerančové květy, aroma.

 

12/Čajová zahrada:

Složení : Bílý čaj Pai Mu Tan, Bílý čaj Pine Needles, plátky banánu, kousky jablek, papaya kostky, plátky pomeranče, citrusový ovocný granulát, kusy jahod, květy slézu, aroma.

 

13/Lychee s bezinkovými květy:

Složení: zelený Darjeeling, ananasový meloun - kostky, kousky malin, květy vlčího máku, bezinkové květy, kousky rebarbory, příchuť.

 

14/Budhova inspirace:

Složení: zelený čaj - china sencha, ananas, papaya kostky, růžový pepř, mangový ovocný granulát, světlice barvířská, květy měsíčku, příchuť.

 

 

 

Zelené čisté čaje:

 

15/ Japan Ocha:

Lehký zelený čaj, plné chuti.

 

 

Ovocné + bylinné sypané čajové směsi s Ibiškem:

 

16/Babiččina ošatka:

Ovocná směs. Složení: ibišek, šípky, ostružinové listí, kousky jablek, bezinky, ostružiny, kousky jahod, černý rybíz, kousky malin, příchuť (malina-rebarbora-smetana).

 

17/Krvavý pomeranč:

Ovocná směs. Složení: šípky, ibišek, kousky jablek, pomerančová a citronová kůra, světlice barvířská, příchuť.

 

18/ Jahoda & javor:

Ovocná směs. Složení: ibišek, kousky jablek, kousky ananasu, rozinky, plody aronie, kousky čokolády, karotkové vločky, kousky červené řepy, příchuť.

 

19/Medvídci:

Ovocná směs. Složení: gumoví medvídci, ibišek, rozinky, bezinky, květ měsíčku, kousky kiwi a pomeranče, černý rybíz, máta peprná, květy modrého slézu, příchuť.

 

20/Perla Naděje:

Ovocná směs. Složení: stříbrné cukrové perličky, kousky jablka, manga a meruňky, čokoláda, hrozny, ibišek, příchuť – ananas, citrus

 

21/Strašidelný les:

Složení: šípek, ibišek, hrozny, kousky jablek, rozinky, květy vřesu, kousky meruňky, borůvky, červený rybíz, ostružiny, příchuť.

 

22/Baltazar:

Ovocná směs. Složení: šípky, ibišek, kousky jablek, pomerančová a citronová kůra, kousky papaye, skořice, květy měsíčku, světlice barvířská, borůvky, kousky vanilky, příchuť (tofé, skořice).

 

23/Pohlazení na duši:

Ovocná směs. Složení: ibišek, bezinky, rozinky, šípky, kousky pomeranče, papaye, ananasu a manga, světlice barvíšká, příchuť (ananas-mango-mučenka).

 

24/Bezinkový punč:

Složení: ibišek, šípky, borůvky, bezinky, chrpa, kancovaný cukr, příchuť (bezinky, rum, smetana).

 

35/Sladké jahody&nugát:

Složení : ananas kostky, celé květy ibišku, celé šípky, skořicové tyčinky, karotkové plátky, plátky jahod, pálivé chilli papričky, pražená kukuřice, aroma.

 

Ovocné sypané čajové směsi bez Ibišku:

 

25/Pajtyfujty -Tajemství obří síly:

Složení: šípek, jablko, borůvky, ostružiny, květ růže,cukrové kuličky, příchuť lesního ovoce.

 

26/Pražené mandle se skořicí:

Složení : kousky jablek, ananas kostky, skořicové tyčinky, pražená dýňová semínka, černý a červený rybíz, kokosové vločky, květy vlčího máku, aroma.

 

27/Sladký domov:

Složení: šípek, kousky jablek, kostky červené řepy, karotkové vločky, rozinky, borůvkové listí, borůvky, jahody, brusinky, černý rybíz, maliny, příchuť.

 

Oolong čaje:

28/Shui Xian – Vodní víla:

 

Černé sypané čaje, směsi:

 

29/Král pouště:

Složení: černý a zelený čaj, slunečnice, jasmínové květy, příchuť (broskev, lychee).

 

30/Nepálská Masala:

Složení: černý čaj z Číny, kousky skořice, anýzová semínka, hřebíček, kousky zázvoru, koriandr, černý pepř, kardamon, kmín, květ vřesu, příchuť.

 

31/Meruňka:

Složení: černý čaj, květy slunečnice, meruňkové kousky, příchuť.

 

32/ Služebník Svatých /Vánoční čaj/:

Složení: černý čaj, kousky skořice, mandlové plátky, kousky jablek, kousky vanilky, příchuť.

 

Rooibos:

/nektar z Jižní Afriky/

 

33/Rooibos „Farmářova láska“:

Složení: rooibos, kousky papaye a banánu, pomerančová kůra, slunečnice, ostružinové listí, příchuť.

 

34/Rooibos „Africký přítel“:

Složení: rooibos, ibiškové květy, citronová tráva, smetanové pastilky,příchuť naranquilla-grep-mučenka.

 

 

Maté:

36/Brazilská pláž:

Složení: zelené mate, kousky ananasu, pomerančová kůra, smil písečný, příchuť.

 

Puerh:

37/Královna Margareta:

Složení: čaj Puerh, citrónový granulát, chrpa-květ, příchuť

 

Turecké čaje (letní nabídka):

S vitamínem C, neobsahují Ibišek

/podávané za studena, přelívané přes ledovou tříšť, či s kostkami ledu a citronem/

 

38/Turecký jablečný čaj:

Složení: kousky jablek, vitamin C.

Doporučujeme vychlazený, či s kostkami ledu a kapkou citronové šťávy, dle chuti. Chutná báječně svěže.

 

39/Turecký jablečný čaj - ananas & broskev:

Složení: kousky jablek, ananasu, papaye a broskví, karotkové vločky, mangový a mučenkový granulát, vitamin C.

Doporučujeme vychlazený, či s kostkami ledu a kapkou citronové šťávy, dle chuti. Chutná báječně svěže.

 

 

Ovocné čaje v nálevových sáčcích

40/Ovocné čaje zn.Dilmah –různé příchutě

 

 

 

 

 

Pu-erh - čaj čínských císařů


Pu-Erh čaj je pravděpodobně nejvíce podobný čaji, který Číňané znali již zhruba před 2000 lety.
V tradiční čínské medicíně je Pu-Erh pokládán za léčivo. Čajové lístky vůbec patří mezi 50 nejvýznamnějších léčivých rostlin v Číně a právě Pu-Erh čaj má mezi nimi výsadní postavení. Již staří Číňané totiž věděli, že člověk se může cítit zdravý jen tehdy, pokud životní energie "Qi" může v těle člověka nerušeně plynout. Tento harmonický tok pozitivně ovlivňují účinky pravidelného pití Pu-Erh čaje, které napomáhají k dosažení rovnováhy mezi energiemi Jin a Jang posilováním imunitního systému a životní energie.

V době plné techniky a pokroku, a tedy i hluku, spěchu a stresu, se mnozí západoevropští i američtí lékaři navracejí zpět ke kořenům tradiční čínské medicíny. Popularita akupunktury, přírodních bylinných léčiv, cvičení ve stylu Tai-Chi, Qi-Gong atd. svědčí o tom, že tyto léčebné principy si nacházejí oblibu u lékařů i pacientů daleko za hranicemi Číny. A k těmto alternativním léčebným postupům patří také právě i pití Pu-Erh čaje. Jeho účinky jsou vědecky podloženy výzkumy lékařů z Institutu medicíny v Kunmingu, ale i z nemocnice St. Antonie v Paříži. Skvělé výsledky nejvíce proslavily Pu-Erh čaj v následujících 3 hlavních oblastech:

1. Pu-Erh je účinným pomocníkem v boji s nadváhou, je nazýván též požíračem tuku. Jedná se tedy o ideální doplněk redukčních diet, popř. též jako nápoj při provádění očistných postních kůr /hladovek/.
2. Redukce hladiny cholesterolu v krvi - při pravidelném pití 3 šálků denně ji lze snížit až o 13% za měsíc.
3. Aktivizace látkové výměny v játrech při snižování hladiny alkoholu v krvi. Osm dobrovolníků z řad pařížských lékařů se přesvědčilo, že díky pití Pu-Er čaje probíhalo odbourávání alkoholu z jejich krve více než dvojnásob rychle. Hladina alkoholu totiž klesla za 2 hodiny již o 0,45 promile.

 

Více informací:

http://www.magicabohemica.cz/PUERH.htm

http://www.svetluska.cz/c_puerh.html

 

 

Rooibos:(NEKTAR Z JIŽNÍ AFRIKY)

BYLINA  ZVANÁ  ROOIBOS  ( ASPALATHUS LINEARIS ):

     Objevení možnosti užití byliny rooibos pro potřeby lidské civilizace nastalo na úsvitu 20. století v kapské provincii ( Jižní Afrika ). V roce 1904 se o rooibos začal zajímat ruský imigrant Benjamin Ginsberg a brzy v něm rozpoznal produkt, který má před sebou velkou budoucnost. Z Evropy si odnesl bohaté zkušenosti z obchodování s čajem a ty také přenesl na do té doby neznámou bylinu. V roce 1930 jistý Dr. Le Fras Nortier – známý lékař a milovník přírody – objevil řadu pozitivních účinků, které rooibos má na lidský organismus.  Tím způsobil rozmach jeho pěstování na řadě zemědělských usedlostí v Jižní Africe.

     Rooibos se pěstuje pouze na plantážích Jižní Afriky o celkové rozloze 25000 hektarů. Z této relativně nepatrné plochy se sklízí od ledna do dubna, dále zpracovává a poté distribuuje do celé řady zemí. Schopnost sklidit části stonku a lístků trvá u jednoho keře pouze 4-5 let, potom rooibos odumírá. Rooibosové plantáže jsou umístěny minimálně 450 m nad mořem. Základní podmínkou pěstování je dostatek srážek, žádný mráz a lehce kyselé půdní prostředí.

 

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ OBSAŽENÉ LÁTKY:

     Železo: je prevencí proti chudokrevnosti, rooibos jej obsahuje v obzvláště dobře vstřebatelné formě. Zejména důležité je pro těhotné a kojící ženy a také pro sportovce.

     Fluor: působí účinně proti zubnímu kazu a posiluje zubovinu.

     Měď: je důležitá pro vstřebávání železa a vitaminu C, její přísun je důležitý při nachlazení a v období rekonvalescence.

     Vitamin C: posiluje imunitní systém, působí jako antioxidant a pohlcovač volných radikálů, podporuje proudění krve v těle a zvyšuje spotřebu kalcia a železa v organismu. Je velmi důležitý pro kuřáky (zvýšená spotřeba vitamínu C) a pro lidi ve stresových situacích.

     Sodík a draslík: velmi vhodná kombinace pro podporu růstu svalové tkáně. Důležitá pro sportovce a pro osoby se zvýšenou spotřebou minerálů.

     Kyselina fenolová: působí proti plísním, bakteriím a virům. Váže vodu ve střevech, a proto podporuje působení dalších účinných látek v rooibosu obsažených. Toto je obzvláště důležité pro pacienty s průjmovými a zažívacími obtížemi.

     Rutin: působí jako antioxidant, podporuje prokrvení a zlepšuje látkovou výměnu. Je důležitý pro pacienty s vysokým krevním tlakem.

     Querzetin a Querzitrin: podporuje vznik hormonu serotoninu, a tak pomáhá při depresivních stavech a při poruchách spánku.

MINERÁLY V ROOIBOSU: Díky svému vysokému obsahu minerálů se rooibos výtečně hodí jako nápoj pro sportovce – v Jižní Africe je takto velmi často využíván. Hlavním důvodem je nebezpečí značného úbytku minerálů v těle díky pocení a zrychlené látkové výměně. Tímto se značně snižuje výkonnost a zvyšuje se pravděpodobnost svalových křečí. Popíjením chladného čaje z rooibosu před sportovními výkony, během nich a poté při odpočinku lze uvedená nebezpečí eliminovat. Dá se říci, že takto lze plně a zároveň zdravěji nahradit tzv. isotonické nápoje, které mnohdy obsahují kromě velkého množství cukru  také barviva, aromata a další přísady.

 

MNOHOSTRANNOST POUŽITÍ: Rooibos je nápoj pro každou příležitost – lze jej snadno připravit,  pije se horký i studený. Vzhledem k tomu, že neobsahuje kofein, je možno ho požít v neomezeném množství. Horký rooibos lze ochutit cukrem, mlékem, citrónem, nebo medem. Jako součást koktejlů jej lze míchat s ovocnou šťávou , sektem  či červeným vínem. Skrze vysoký  obsah minerálů je vhodný zejména pro sportovce. Nemá zároveň žádné  kalorie – doporučuje se při hubnutí. Protože obsahuje jen nepatrné  množství taninu, je mírně hořký a  chutná i bez cukru. Při pečení může nahradit tekutinu v každém receptu a zároveň propůjčit pečivu svou barvu a chuť. Rooibos je také výborným základem pro přípravu polévek nebo omáček.

 

ČÍM VÁM MŮŽE ROOIBOS POSLOUŽIT ?

*Doporučuje se zejména na tišení podrážděnosti, bolest hlavy, nespavost, tlumí napětí, uvolňuje při lehčí depresi, pozitivně působí na zvýšený krevní tlak. Neobsahuje žádný kofein a má uklidňující účinek na centrální nervovou soustavu.

*Pomáhá léčit disharmonie výměny látek v těle ( např. po chemoterapii léčení rakoviny nebo po delším užívání

*Rooibos pomáhá při odstranění žaludečních a zažívacích problémů jako je nevolnost, zvracení, pálení žáhy, žaludeční vředy a zácpa.

*psychofarmak ).Rooibos je čistý přírodní produkt, neobsahuje žádné konzervační látky ani přimíseniny.

*Rooibos obsahuje utišující látky, které zmírňují žaludeční křeče. Je vhodný i pro děti, neboť neobsahuje
kofein ( tein ).

*Rooibos vám pomůže vypořádat se s alergiemi senná rýma, astma nebo ekzém.

*Při přímém použití na příslušnou část těla utišuje akné, svědění a ekzémy. Přiložením na zduřelou pokožku působí jako vhodný tišící prostředek při výměně kojeneckých plenek.

*Rooibos je nekalorický nápoj vhodný při odtučňovací kůře.

*Působením antioxidační látky obsažené v rooibosu se nabourává účinek volných radikálů, které způsobují proces stárnutí a oslabování imunitního systému.

*Rooibos obsahuje železo, draslík a měď - důležité minerály pro látkovou výměnu. Během těhotenství a mateřské dovolené ztrácejí často matky větší množství železa. V rooibosu je velmi málo taninu,a proto není bráněno přísunu železa do těla jako u řady jiných nápojů.

*Rooibos dokáže také naplnit denní Spotřebu vápníku, manganu a obzvláště fluóru významného v prevenci zubního kazu.

*Rooibos obsahuje zinek nezbytný pro zdravý růst, stejně jako pro nervový systém nepostradatelné magnézium. Sodík má pozitivní vliv na rovnováhu tekutin v těle a  kyselo – alkalickou vyváženost.

*Protože neobsahuje kyselinu  šťavelovou, mohou jej pít i osoby, které trpí ledvinovými kameny.

*Rooibos působí z rána povzbudivě, přes den výtečně hasí žízeň a večer uvolňuje napětí.

 

 

PŘÍPRAVA

1.  Promyjte konvici horkou vodou.

2.  Nasypte do ní rooibos – jednu čajovou lžíci na každý šálek.

3.  Zalijte vroucí vodou.

Ponechte 2 – 3 minuty vyluhovat. Nápoj je připraven

 

 

 

Příprava čaje

Nenechte se pouze zklamat, či nadchnout pro konkrétní typ, barvu, či chuť čaje. Kvalita, chuť, aroma, barva, prostě vše, co k čaji patří, vše je ovlivněno nejen samotnou kvalitou čajových lístků a pochopitelně přípravou samotného nápoje,ale také kvalitou a zdrojem vody, uskladněním, stářím a původem jednotlivých druhů čajů a nakonec i Vaši chutí a náladouJ.

Chuť každého čajovníka je velice individuální a proto nelze popsat pouze jedinou univerzální a stoprocentně nejlepší přípravu nápoje zvaného čaj. Tato sepsaná příprava je pouhou inspirací pro Vás: 

 

Černý čaj

 

1) Dáme vařit vodu

2) Nádobu, ve které budeme čaj spařovat, vyhřejeme (rozhodně bychom tento úkon neměli vynechat; pokud by se lístky zalily v nevyhřáté nádobě, voda se rychle ochladí a čaj se tak dokonale nevylouhuje

3) Když se voda blíží bodu varu, nasypeme do vyhřáté nádoby čajové lístky a na okamžik přiklopíme víčkem (čajové lístky ve vyhřáté a napařené nádobě zvláční)

4) Následně čaj spaříme vroucí vodou a přiklopíme víčkem (čaj louhujeme v rozmezí od 2 do 6 minut)

 

Zelený čaj

1) Dáme vařit vodu

2) Odměřené množství čajových lístků (jednu až dvě lžičky na čtvrt litr vody) vložíme na dno vyhřáté konvice či šálku

3) Vodu přivedeme k varu a počkáme, až se ochladí na teplotu vhodnou pro zvolený druh zeleného čaje (rozmezí 60 - 85 °C)

4) Zchladlou vodou požadované teploty zalijeme čajové lístky a přiklopíme (u kvalitnějších druhů zeleného čaje postupujeme obráceně, nejprve nalijeme vodu do nádoby a až potom do ní vsypeme čajové lístky, dosáhneme tak pomalého a rovnovážného louhování prvního nálevu a plné chuťi nálevu druhého)

5) Zelený čaj louhujeme zpravidla 2 až 5 minut, dle množství použitých čajových lístků a také chuti čajovníka

6) Při dalších zalití se postupně teplota vody zvyšuje, neměla by však přesáhnout 90°C; prodlužujeme i dobu louhování.

Oolong

 

Příprava většiny částečně oxidovaných čajů se příliš neodlišuje od čajů černých. S tím rozdílem, že by neměly být zalévány vodou vroucí, ale mírně zchladlou, okolo 95°C. Oolongy louhujeme v rozmezí od 4 do 8 minut, delší louhování nemá na chuť čaje žádný vliv.

 

 

 

 

Bílý čaj

 

Příprava bílého čaje je v mnoha směrech totožná s přípravou čaje zeleného. Tři až čtyři lžičky čajových lístků zalijeme čtvrtlitrem vody o teplotě okolo 70°C. Podle použitého množství čajových lístků louhujeme 2 až 6 minut. Kvalita bílých čajů dovoluje připravit tři i více čajových nálevů.

 

 

Příprava dalších druhů čajů a bylinek:

Lapacho

 

4 čajové lžičky kůry Lapacho nasypte do 1 litru vroucí vody, 5 minut nechejte povařit a dalších 15 - 20 minut vyluhovat. Hotový čaj můžete lehce osladit nebo smíchat s bylinným či ovocným čajem. Může se pít teplý nebo studený během dne (nejlépe však na lačný žaludek). K přípravě čaje Lapacho se nesmějí používat nádoby z hliníku! Naopak vhodné je sklo nebo porcelán. Hotový neochucený nálev je lahodný, aromatický. Zdánlivě připomíná dubovou kůru ochucenou citrónem.

 

Maté

 

Tradičně se maté připravuje v tzv. kalabasse (vysušené tykvové slupce) a poté se pije horké nebo chlazené pomocí bombilly (kovové slánky). Do kalabassy nasypte 2-3 čajové lžičky lístků maté a přelijte mírně teplou vodou tak, aby lístky získaly pevnou konzistenci. Po několika minutách zalijte vroucí vodou a nechejte 3 - 5  minut vyluhovat. Opatrně do kalabassy vsuňte bombillu a osvěžující nápoj můžete pomalu popíjet. Aby se do slámky nedostaly žádné lístky, je na jejím spodním konci malé sítko. Nepřipravujte příliš silný nálev, aby se Vám bombilla neucpala! Tento proces můžete z jedné dávky maté opakovat až pětkrát. V případě potřeby použijte k ochucení cukr, citrón, pomeranč, rum, koňak nebo mléko.

 

Rooibos a Honeybush (čistý, ochucený)

1.                  Promyjte konvici horkou vodou.

2.                  Nasypte do ní rooibos - jednu čajovou lžíci na každý šálek.

3.                  Zalijte vroucí vodou.

4.                  Ponechte 5 - 10 minut vyluhovat. Nápoj je připraven.

 

Bylinný čaj

Vařící vodou zalijte čaj v poměru 1,5 dl na jednu čajovou lžičku. Pokud čaj luhujete v konvici, pak přidejte navíc 1 lžičku na konvici. Nechejte 5 - 10 minut vyluhovat. Poté přeceďte.

 

Více o účincích čaje:

Soubory ke stažení:
Ajurveda.jpg, Velikost: 191.353 kB
Catuaba.jpg, Velikost: 128.686 kB
Cerny_caj.jpg, Velikost: 164.035 kB
Ginkgo.jpg, Velikost: 148.425 kB
Honeybush.jpg, Velikost: 147.326 kB
Lapacho.jpg, Velikost: 148.949 kB
Mate.jpg, Velikost: 157.029 kB
Oolong.jpg, Velikost: 150.745 kB
Pu-Erh.jpg, Velikost: 156.591 kB
Rakytnik.jpg, Velikost: 152.836 kB
Rooibos.jpg, Velikost: 172.951 kB
Tulsi.jpg, Velikost: 155.879 kB
Vilcacora.jpg, Velikost: 169.363 kB
Zeleny_caj.jpg, Velikost: 166.968 kB
Zeleny_oves.jpg, Velikost: 172.212 kB